Waarom mondkapjes niet werken tegen virussen

Publicatie:
02 aug 2021

Auteur:
R. Marchal 

Rubriek:
Gezondheid

Dossier:
Corona

Onderwerp:
Mondkapjes

Virussen gaan er dwars doorheen

Afb - Virussen (0,02μm - 0,5 μm)

Virusdeeltjes zijn zó klein, dat ze dwars door het weefsel van een mondkapje heen gaan

Deeltjes van het Coronavirus zijn zelfs zo klein dat ze niet te zien zijn met een normale microscoop. De deeltjesgrootte bij virussen varieërt over het algemeen tussen de 0,02μm en 0,5 μm. Ter vergelijking, de meeste bacterieën zitten rond de 2 μm. Wat echter belangrijker is, is de grootte van de virusdragers.

Als iemand hoest of niest kunnen druppels met een bepaald virus op de huid komen en zo een besmetting veroorzaken. Dat is contactbesmetting.

Druppels eindigen over het algemeen op de grond binnen een radius van twee meter. Daarom kan afstand houden of een mondkapje dragen helpen om contactbesmetting te voorkomen. 

Afb - Druppels (>  12 μm)

Afb - Aerosolen (1 - 12 μm)

Máár het coronavirus is een luchtgedragen virus. Dat betekent dat het vooral via de lucht verspreidt, de zogenaamde "Aerosols". En die zijn een stuk kleiner, varierend tussen de 1 en 12 μm. De FDA geeft hier aan dat een N95 Medische mondkap geschikt is om tijdelijk virusbesmettingen via aerosolen te blokkeren. Dat kan uitkomsten bieden voor ziekenhuispersoneel, die toch kort in contact zullen moeten komen met besmette patiënten. Deze stevige mondkap is echter niet geschikt om langdurig te dragen.

Doorsnee (medische) mondmaskers beschermen anderen tegen jouw druppels. Maar omdat deze niet goed afsluiten en doorgaans een lage filterwaarde hebben gaan virussen hier zowel langs als doorheen.

Chirurgen dragen mondkapjes om te voorkomen dat druppels uit hun eigen mond in een open wond kunnen komen van de patient. Ze zijn verder niet geschikt om aerosolen tegen te houden. 

Afb - Medische mondkapjes - 'lek als een mandje' tegen virussen

Je creëert in feite een kweekschaal in je mond

Afb - Kweekschaaltje

Een virus tegenhouden met mondkappen zou betekenen dat men deze op moet doen van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Het virus ligt immers in alle (binnen)ruimten op de loer. Mondkappen zijn echter alleen bedoeld voor kortstondige werkzaamheden, en doorgaans niet bestendig tegen virussen.



Terwijl een mondkapje dus niet of nauwelijks beschermd tegen luchtgedragen virussen, kun je een infectie van de eigen luchtwegen ermee versterken

Het dragen van een mondkap werkt eerder averechts in het bestrijden van virussen, omdat je in je mond en neus een klimaat creëert waar het virus goed gedijt en waar eventueel besmette lucht steeds gerecirculeerd wordt. Door de mondkap hopen vocht en warmte zich op. Stel dat je bovendien besmet bent met virusgeladen aerosolen. Dan nestelt dit zich in eerste instantie in de keel en longen. Het laatste dat je dan wilt is het virus hier de kans geven zich te vermenigvuldigen. Dat is precies wat de mondkap doet, in feite boots je het effect van een petri(kweek)schaal na. 


https://townhall.com/tipsheet/scottmorefield/2021/06/15/a-group-of-parents-sent-their-kids-face-masks-to-a-lab-for-analysis-heres-what-they-found-n2591047
https://ratical.org/PandemicParallaxView/MasksAreHarmful-Meehan2020.html 
https://rationalground.com/dangerous-pathogens-found-on-childrens-face-masks/
https://www.technocracy.news/blaylock-face-masks-pose-serious-risks-to-the-healthy/

Naast het opkweken van bijvoorbeeld het Coronavirus, gedijen schimmels en bacteriën ook goed in deze warme, vochtige omgeving.

Schimmelinfecties, acne, koortslip en zelfs tandbederf nemen ook toe door (kinderen) verplicht de mondkap ten allen tijden te laten dragen. Zelfs als ze moeten sporten of een snotneus hebben. En zo zijn er andere gezondheidsgevaren, zoals zuurstoftekort en koolmonoxidevergiftiging. Maar de (neurologische) gezondheidsgevaren van het langdurig dragen van mondkapjes verdient een apart, wetenschappelijk artikel.

Mondkapjes worden te weinig gewassen en vervangen

Afb - Gewassen mondkapjes

Het mag voorzichzelf spreken dat een mondkapje (steriel) schoon moet zijn voor gebruik.

De praktijk wijst echter eerder uit, dat beroepsgroepen waar de mondkap wordt verplicht deze te weinig vervangen of schoonmaken. Ook op vele kantoren of openbare ruimten waar de mondkap verplicht is gesteld, haalt men vaak de mondkap uit hun binnenzak en bij het af doen gaat het daar weer terug in. Deze zakken kunnen vuil zijn. Daarnaast is het raadzaam, afhankelijk van je respiratie (hoeveel en zwaar je ademt), een mondkap regelmatig te vervangen en/of in de was te gooien. De richtlijnen zeggen minstens elke vier uur. In de praktijk zijn er echter uitwassen waar dezelfde mondkap dag in dag uit gedragen wordt. De effectiviteit van een maatregel wordt óók bepaald door de uitvoerbaarheid. Het vergt veel aandacht om mondkapjes goed toe te passen en er is een grote foutmarge. Omwille hiervan wordt de mondkap soms helemaal niet meer op gezet of vergeten, met alle gevolgen van dien.

Mondkapjes geven schijnveiligheid

Naast mondkapjes, dient te alle tijden de anderhalve meter aangehouden te worden.

En dát blijken mensen moeilijk te kunnen, omdat ze met de mondkap op het gevoel hebben beschermd te zijn. Dit is echter schijnveiligheid. 2020 was de eerste keer ooit in de wereld, dat mensen de mondkap lange tijd moesten dragen om een virus te bestrijden. Dit was in eerste instantie dan ook een gedragsexperiment *, **, ***(aldus het OMT). En gelukkig is het inmiddels teruggedraait, omdat het inderdaad geenzins bleek te werken.



*,**,***;
https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/f4209a89-d488-453a-a5a2-0753d95b2541/gedragsadviseur-rivm-stel-mondkapjes-verplicht


https://www.at5.nl/artikelen/203520/proef-met-mondkapjes-in-regios-als-gedragsbeinvloeding


https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5173351/rivm-mondkapjesplicht-mondkapje-gedragsonderzoek

Afb - Social Distancing

Mondkapjes beperken verstaanbaarheid en visuele communicatie

Afb - Voorbeeld hoe slavendrijvers vroeger mondkappen gebruikten om het vermogen om te spreken in te nemen en de slaaf verder te vernederen.

Mondkapjes snoeren in feite de mond en kunnen ook mensonterend werken

Geen wonder dat slaven vroeger ook "gemuffled" werden, zij dienden namelijk ontnomen te worden van hun vermogen om te spreken. Het is natuurlijk mooi om te zien dat in een pandemie iedereen bereid is te conformeren aan deze maatregel, ook al heeft het klaarblijkelijk mensonterende aspecten. Daarnaast is het zeer ontpraktisch en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk. Zo zijn er beroepen waar communicatie van levensbelang is en een mondkap zit dit in de weg.

Vooral frisse lucht nodig

Puntje bij paaltje, is bij een virus zoals Corona dat met name op de longen slaat, vooral frisse lucht nodig

Frisse lucht is een eerste levensbehoefte. Het is daarom contraproductief om juist bij een virus dat op de longen slaat frisse lucht weg te nemen. Mondkappen dragen is op den duur simpelweg ongezond. Wat je juist niet wil is dat deze maatregel op termijn de algemene gezondheid aantast en het immuunsysteem verslechtert.

Afb - Frisse lucht helpt het immuunsysteem

Resumé, de voordelen (op korte termijn) wegen niet op tegen de nadelige effecten op de gezondheid én mondkappen op de juiste manier toepassen is technisch, financieel, psychologisch en organisatorisch vrijwel onmogelijk.

Afb - Lach en geniet

Dus zet de mondkap af en laat je lach zien, dat is ten slotte het belangrijkste!

Hierbij samenvattend nog eens de punten;